Kereső

Kezdőlap

Bemutatkozás

E-önkormányzat

E-ügyintézés

Adobe Reader letöltése


Jogszabály kereso


Társulási portál        Hírek        Nyomtatványok        Térkép        Laptérkép

Gazdaság

Báránd közepes mezőgazdasági adottságokkal rendelkezik, de a mai napig ez adja az itt élők legfőbb megélhetési forrását elsősorban az állattenyésztés és kalászos növények termesztése révén.

Az önkormányzat földtulajdonnal nem rendelkezik.
Az aktív korú lakosság foglakozási ágak szerinti megoszlása: regisztrált munkanélküli: 300 fő, mezőgazdaságban dolgozó 100 fő, iparban dolgozó 50 fő, kereskedelem, vendéglátás: 50 fő, igazgatás, oktatás, egészségügy: 100 fő, közlekedés: 80 fő, szolgáltatás 10 fő. A falu munkaképes lakosságának 20 % -a regisztrált munkanélküli.
A település legnagyobb gazdasági szervezete a Bárándi Mezőgazdasági Szövetkezet mely 86 embernek ad munkát. A szövetkezet mellett egyéni gazdálkodók is dolgoznak a mezőgazdaságban. Állattenyésztés a fő profil.
A kereskedelmi egységeket és a benzinkutat egyéni vállalkozók működtetik.
A községben jelentős a kihasználatlan munkaerő és ingatlan, melyek igen alkalmasak lennének ipar telepítésére munkahelyteremtésre.

Településfejlesztési tervek

A legsürgetőbb feladat a járdaépítés, az úthálózat fejlesztése, az ívóvíz minőségének javítása és a szennyvíz csatornahálózat megépítése.
A községet elkerülő útszakasz megépítésére és a Bárándot Biharnagybajommal összekötő 7-8 km hosszú közút megépítésére szükség lenne. Kormányzati döntés született arról, hogy a 42. sz. főút települét elkerülő szakaszának megépítését 2006-ban elkezdik.
Egyre sürgetőbb igény nyilvánul meg a település lélekszámának megtartását , a falu lakóinak megélhetését biztosító , a fiatalok helyben maradását elősegítő munkahelyteremtésre!

 
Intézmények

Közérdekű

Egyéb

Kapcsolatfelvétel   Látogatók száma: Impresszum