Kereső

Kezdőlap

Bemutatkozás

E-önkormányzat

E-ügyintézés

Adobe Reader letöltése


Jogszabály kereso


Társulási portál        Hírek        Nyomtatványok        Térkép        Laptérkép

Földrajzi adottságok

Báránd Hajdú-Bihar megye délnyugati részén, Debrecentől 50 kilóméterre, a Nagysárrét északi szélén fekszik. Éghajlata mérsékelten meleg, száraz, az évi csapadék átlagosan 470 mm, az évi középhőmérséklet átlagban 10 C.

Közlekedési szempontból helyzete viszonylag kedvező. A településen halad át a 42-es számú főút, mely Budapestet köti össze az ártándi határátkelővel.

Vasúti összeköttetése is közvetlen mind a főváros, mind a határ irányába, a Püspökladány-Biharkeresztes vasútvonal átszeli a községet. Bárándot sűrű autóbuszjárat köti össze Püspökladánnyal és földessel. A falu az utóbbi évszázadokban már Bihar megyéhez tartozott, mint annak egyik legnyugatibb települése. A másik oldalon a Hajdúsággal és a Nagykunsággal érintkezik. Debrecen hatása sokkal jobban érvényesül, mint a megyei és földesúri központot jelentő Nagyváradé. Ennek legfőbb oka abban keresendő, hogy a korán református hitre tért Báránd papjait, tanítóit Debrecenből kapta. Amióta Nagyvárad a határ másik oldalár került, Debrecen hatása tovább növekedett.

 
Intézmények

Közérdekű

Egyéb

Kapcsolatfelvétel   Látogatók száma: Impresszum